Как правильно выбрать вино
Вино в нашій країні з кожним роком стає ще популярнішим. Поступово цей напій починає витісняти зі святкового столу українців навіть міцні алкогольні напої. А попит, як відомо, народжує пропозицію..
На полицях продуктових магазинів можна побачити вино як вітчизняних, так і іноземних виробників. Цікаво, що ще кілька років тому імпортні напої вважалися продуктом елітним та недоступним більшості покупців. Сьогодні вишукане французьке, італійське, іспанське, аргентинське вино пропонується покупцеві в ціновому діапазоні від 70 до 100 грн.
Щоб допомогти вам правильно визначитися з вибором напою, ми дамо декілька порад.
Місце
На думку експертів, вибір якісного вина необхідно починати із централізованого місця покупки. Для цього найкраще підійде магазин недалеко від дому або офісу, де в спокійній приємній атмосфері можна вивчити асортимент, проконсультуватися із продавцем та зробити правильний вибір. До того ж у централізованих точках продажу мінімізується ризик придбання неякісного фальсифікованого напою.
Тара
При виборі вина увагу варто звернути і на упаковку. Перевагу краще віддавати напоям у скляних пляшках. Вино, яке продають у картонних упаковках, більше підходить для кулінарії, наприклад для приготування соусу.
Етикетка
На хороших європейських пляшках етикетки завжди витримані в строгому консервативному стилі, у той час як упаковки якісного вина латиноамериканського виробництва традиційно кольорові.
Пробка
Особливе значення при визначенні якісних властивостей вина відіграє пробка. Вона не повинна бути ні такою, що протекла, ні пересохлою. Традиційно пробки виготовляють із дерева. В останні роки все частіше можна побачити пластикову пробку в пляшці гарного імпортного вина. Цей матеріал не пересихає, при цьому не впливає на смакові та ароматичні якості напою. Щоб оцінити якість вина, професіонали перед його дегустацією нюхають пробку. Якщо почуваєте запах затхлості, вино зіпсоване.
Секрети вживання вина
Вино вимагає прохолоди. Наприклад, біле повинно подаватися охолодженим до 14 градусів. Якщо вино буде теплим, з'являться неприємні відтінки, напій розгубить свій унікальний смак та аромат. А от червоне вино може бути кімнатної температури, охолоджувати його не треба.
Напій повинен гармоніювати з їжею та приносити задоволення. Вино не повинно заважати та забивати смак блюда. М'ясо птаха, наприклад, слід уживати з легким вином. У той же час до баранини необхідно, навпаки, насичене, густе, міцніше, як його ще називають, важке вино. Інакше смак блюда заб'є аромат та смак напою, та створиться враження, що ви запиваєте м'ясо водою.
Цікавим способом вибору вина до певної страви можна вважати візуальне поєднання за кольором. Наприклад, біле вино– до білої риби, червоне вино – до червоного м'яса, рожеве вино – до креветок та більшості морепродуктів. Вибираючи блюда із червоного м'яса до білих вин, ми в більшості випадків ризикуємо не отримати задоволення від вина, тому що червоне м'ясо буде домінувати над вином. При виборі червоного вина до білого м'яса можливий не дуже приємний «металевий» присмак.