Признаки качественного мяса
Навіщо нам м'ясо?
Дебати про необхідність включення м'яса в раціон харчування ведуться віддавна. В останні кілька років усе частіше можна почути: «Я не їм м'ясо», «Я вегетаріанець». Давайте розберемося, навіщо людині м'ясо.
Для забезпечення життєдіяльності організму нам просто необхідний білок, адже це будівельна основа для росту та відновлення всіх без винятку біологічних тканин, а саме в продуктах тваринного походження в середньому втримується більше білків. Крім того, вони ще мають правильно збалансований амінокислотний склад, що досить важливо для нормального травлення та засвоєння білкових компонентів.
М'ясо теж буває різне. Якщо ми говоримо про свіже охолоджене м'ясо, яке не зазнало заморожування, то тут практично немає протипоказань. Необхідно тільки вибрати те, що підходить саме вам. Так, дітям та людям похилого віку краще обмежити споживання свинини та замінити її телятиною. Меню можна різноманітити і кролятиною. Це м'ясо відоме як біле та «найлегшіше». За вмістом білків та смаковими якостями займає проміжне місце між птахом та м'ясом великої рогатої худоби. М'ясо кроликів ніжне, багате цінним жиром та добре піддається кулінарній обробці. Кролятину рекомендують при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, жовчних шляхів, печінки, алергіях, недокрів'ї та гіпертонії. Наявність у кролятині лецитину перешкоджає атеросклерозу.
Добре приготовлене блюдо з м'яса – це смачно. Тут без коментарів.
Увага: заморожене м'ясо!
Що відбувається з м'ясом при заморожуванні? Вода (а тварини, як і людина, на 90% складаються з води) замерзає, лід руйнує клітини. При розморожуванні витікає клітинна рідина, а разом з нею – корисні та смачні речовини, які є в м'ясі. Саме тому шматок розмороженого, а потім приготовленого м'яса за смаком та живильною цінністю ніколи не зрівняється з охолодженим.
Якщо ви купуєте заморожене м'ясо свідомо, розуміючи, що воно втрачає частину корисних властивостей та смакових якостей, – це ваш вибір. І зовсім інша ситуація, коли попередньо розморожене м'ясо продається як свіже.
Велика ймовірність покупки дійсно свіжого м'яса існує в невеликих продуктових магазинах, яким немає необхідності зберігати велику кількість товару, та на стихійних ринках. Але ті санітарно-гігієнічні норми, в умовах яких працюють ринки, приховують у собі небезпеку зараження серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Тому ми радимо купувати свіже м'ясо в сертифікованих точках продажу.
Ознаки якісного м'яса
Як же обрати якісну яловичину та свинину?
Зазначимо декілька доступних для кожного покупця критеріїв.
- Якісне охолоджене м'ясо вкрите тонкою плівкою блідо-рожевого або блідо-червоного кольору.
- Якщо торкнутися поверхні м'яса, рука залишається сухою.
- На розрізі м'ясо злегка вологе, щільне, еластичне, але воно не повинно прилипати до пальців.
- М'ясний сік повинен бути прозорим, яскраво-червоним.
- Консистенція якісного м'яса щільна, ямки від натиснення пальцем швидко відновлюються (якщо ямка від натиснення відновлюється довше хвилини, м'ясо несвіже).